Historien om Buekorpsenes Dag

Allerede i 1937 forsøkte Løvstakkens Jægerkorps å danne en organisasjon med den hensikt å arrangere en «guttekorpsenes dag». Interessen var derimot laber, og ikke før i 1946 lyktes daværende Nordnæssjef Odd Eide Knudsen å mønstre byens korps til en første Buekorpsenes Dag. Arrangementet ble avholdt tre år på rad, dog uten de to andre lørdagskorpsene Dræggens og Nygaards.

I anledning Bergen bys 900-årsjubileum i 1970 ble tanken om en moderne Buekorpsenes Dag lansert av Dræggesjefen Peter B. Namtvedt. For første gang avholdt man også det som senere er blitt et av dagens største begivenheter – slagerkonkurransen. Dagen var en suksess, og på et møte i Gamle Bergen mellom byens buekorpssjefer i 1974, ble det bestemt at dagen for ettertiden skulle arrangeres hvert fjerde år. Fram til 1990 ble Torgallmenningen og Festplassen vekselvis benyttet som paradeplass.

Grunnet anleggsarbeid på Torgallmeningen, blir arrangementet flyttet til Møhlenpris idrettsplass. Nytt av året er også fanebærerkonkurransen, hvor Einar Aakre fra Nordnæs stikker av med seieren. Dagen blir arrangert på lignende vis i `94 og `98, før man i 2002 vender tilbake til sentrum og Torgallmenningen. I 2014 blir nok en pokal lansert, dedikert til byens beste hornblåser.

Neste Buekorpsenes Dag går av stabelen i 2026.

X